måndag 4 januari 2021

Potatiskaka

 När jag serverar en god bit kött väljer jag ofta att servera den med potatiskaka i stället för den krämiga varianten potatisgratäng. På så sätt ger jag mer utrymme till smaker i olika goda såser. En bit rött kött, potatiskaka, rödvinssås och bea som serveras med sparris och vitlöksfrästa champinjoner är favoriten.

Gör gärna potatiskakan dagen innan.



INGREDIENSER

800 gr fast potatis  

150 gr Västerbottenost

50 gr smör 

salt och peppar


Skala potatis, skiva tunnt och lägg dem sedan i en bunke med kallt vatten för att dra ut stärkelsen ur dem. Ta en springform och klä den med bakplåtspapper*. Varva potatis, Västerbottenost och smör. Avsluta med potatis. Lägg bakplåtspapper på och pressa. Har du tid så lägg gärna något tungt typ en mortel som press på. Grädda 30 min i 175 grader i varmluftsugn. Ta ut och pressa. Innan du sätter in den igen strör du ett lager med sista Västerbottenosten ovanpå. Grädda i ytterligare 20-30 minuter tills kaka är mjuk. 

Låt kakan svalna helt. Skär den sedan i bitar. Värm den i formen när det är dags för servering. Njut. 



* "Lever" ditt bakplåtspapper när du ska placera det i formen. Skrynkla ihop det och veckla ut det och placera i formen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar